به گزارش کودک پرس ، اصول مراقبت و رفتار با کودک اوتیسم به والدین کمک میکند تا از سردرگمی بیرون بیایند و یک مسیر مشخص داشته باشند. در واقع، جدای از مراقبتهای پزشکی و درمانهای رایج، چیزهای ساده و روزمرهای وجود دارند که تفاوت ایجاد میکنند و والدین باید به این مسائل نیز توجه داشته باشند. با ما همراه باشید تا با تمام اصول مراقبت و نگهداری از کودک اوتیسم آشنا شوید.
اختلال طیف اوتیسم چیست؟
اختلال طیف اوتیسم (ASD) یک اختلال رشدی است که از دو طریق بر کودکان تأثیر میگذارد. اولاً، برقراری ارتباط و معاشرت با دیگران را برای آنها دشوارتر میکند. دوماً، میتواند باعث شود که بچهها رفتارهای تکراری و علایق محدود داشته باشند. کودکان مبتلا به اوتیسم با آن متولد میشوند و معمولاً تا زمانی که در تعامل با سایر کودکان هم سن خود به مشکل برنخورند، این اختلال در آنها تشخیص داده نمیشود.
علائم اختلال طیف اوتیسم
کودکان مبتلا به اوتیسم اغلب قبل از دو سالگی علائم این اختلال را نشان میدهند. برخی از کودکان در سن یک یا دو سالگی شروع به از دست دادن مهارتهای زبانی یا اجتماعی خود میکنند. اوتیسم در هر کودکی متفاوت به نظر میرسد و برخی از کودکان ممکن است علائم شدیدتری داشته باشند. پس قبل از آشنایی با اصول مراقبت و رفتار با کودک اوتیسم باید بعضی از رفتارهای خاص کودکان اوتیسم را بشناسید:
- کودکان اوتیستیک تقریباً همیشه نوعی تفاوت گفتاری دارند. آنها ممکن است فقط به صورت غیرکلامی ارتباط برقرار کنند، تاخیر در گفتار داشته باشند، با عروض غیرمعمول صحبت کنند یا به معنای واقعی کلمه صحبتهای تلویزیون یا مکالمات دیگران را حفظ کرده و تکرار کنند.
- کودکان اوتیستیک همیشه مشکلات ارتباط اجتماعی دارند. البته این هم ممکن است به طرق مختلفی ظاهر شود. آنها ممکن است هرگز نخواهند با کسی ارتباط برقرار کنند یا برعکس، بخواهند همیشه در تعامل باشند.
- اکثر کودکان اوتیستیک نوعی حساسیت حسی دارند. آنها ممکن است از سر و صدای بلند، در آغوش گرفتن، طعمها، بافتها یا بوها اجتناب کنند. همچنین، ممکن است به نور بسیار حساس باشند یا به راحتی با صداها و حرکات کوچک حواسشان پرت شود.
- کودکان اوتیستیک اغلب متفاوت از سایر کودکان حرکت میکنند. این کودکان به احتمال زیاد سفت راه میروند و دستهایشان را ثابت در کنار خود نگه میدارند. آنها ممکن است دست و پا چلفتی باشند و در پرتاب کردن، گرفتن، نوشتن یا کشیدن مشکل داشته باشند. دانستن این موارد در مراقبت از کودکان اوتیسمی مهم است.
- کودکان اوتیسمی متفاوت از همسالان معمولی خود رفتار میکنند. کودکان نوروتیپیک ممکن است برای به کرسی نشاندن خواستههای خود یا به دلیل خستگی و گرسنگی عصبانی شوند، اما کودکان اوتیستیک به احتمال زیاد دچار فروپاشی یا کج خلقی میشوند، زیرا آنها ناامید هستند یا اینکه نمیتوانند نیازهای خود را بیان کنند.
- کودکان اوتیستیک اغلب استقامت میکنند، به این معنی که همان چیزها را بارها و بارها دقیقاً به همان روش میگویند یا انجام میدهند یا در یک فکر، ایده، تعامل یا خواسته گیر میکنند. این کودکان اغلب از تغییر روالهای عادی بسیار ناراحت میشوند.
- کودکان اوتیستیک معمولاً متفاوت بازی میکنند. آنها ممکن است به تنهایی بازی کنند و درگیر شدن با کودکان دیگر برایشان سخت یا حتی غیرممکن باشد. علاوه بر این، ممکن است در پیروی از قوانین ورزشهایی مانند فوتبال یا بیسبال نیز دچار مشکل شوند.
اصول مراقبت و رفتار با کودک اوتیسم
مهمترین اصل در اصول مراقبت و نگهداری از کودک اوتیسم، نحوه ارتباط برقرار کردن با کودک اوتیسمی است. البته هیچ قانون ثابت و سریعی در این مورد وجود ندارد، اما بسیاری از خانوادهها با به کارگیری نکات زیر موفق بودهاند:
- اغلب پردازش اطلاعات برای یک کودک مبتلا به اوتیسم بیشتر طول میکشد. پس ممکن است لازم باشد سرعت مکالمه خود را کمی کاهش دهید. مکثهای طولانی نیز میتوانند مفید باشند.
- به کودک خود بیاموزید خشم خود را بدون پرخاشگری ابراز کند. کودکان مبتلا به این اختلال باید بدانند که مجبور نیستند خشم و ناامیدیشان را در درون خود نگه دارند.
- همیشه مثبت بمانید. کودکان اوتیسمی بهترین پاسخ را به تقویت مثبت نشان میدهند. پس حتماً در مورد رفتار خوبشان صحبت کنید یا به آنها پاداش دهید.
- کودک شما ممکن است گاهی اوقات کار آزار دهندهای انجام دهد تا تمرکز شما را جلب کند. نادیده گرفتن این رفتار اغلب بهترین راه برای جلوگیری از آن است.
- مهربان و محترم باشید و عشق و علاقه خود را نشان دهید. کودکتان باید بداند که شما او را دوست دارید و به فضای شخصیاش احترام میگذارید.
با کودکان اوتیسم چگونه رفتار کنیم؟
رفتار با کودکان اوتیسم چیزی است که شما به عنوان یک والد باید آن را یاد بگیرید تا هم از خود و هم از فرزندتان بهتر مراقبت کنید. علاوه بر یادگیری نوع ارتباط، سایر اصول رفتاری عبارتند از:
رفتار با کودکان اوتیسم با توجه به عوامل استرس زا
وقتی صحبت از نحوه کمک به کودکان مبتلا به اوتیسم میشود، مهم است که محرکهای محیطی و اجتماعی و عوامل استرس زا را درک کنید تا بتوانید تعاملات و پاسخهای منفی را پیش بینی کرده و از آنها جلوگیری کنید. همانطور که گفتیم، بسیاری از کودکان اوتیستیک نسبت به صدا، نور، لمس، مزه و بو حساس هستند. پس سعی کنید این عوامل را بشناسید و کودک خود را در برخورد با این عوامل استرس زا آرام کنید.
اصول مراقبت و رفتار با کودک اوتیسم با ایجاد یک برنامه روزانه
کودکان اوتیستیک با داشتن یک روتین یا روال عادی است که رشد و پیشرفت میکنند. پس برای کودک خود یک برنامه روزانه بریزید و تا حد امکان به آن پایبند باشید. البته، اجتناب از ایجاد اختلالهای احتمالی در یک روتین ثابت غیرممکن است. پس یکی از اصول نگهداری از کودک اوتیسمی این است که در تلاش باشید تا در صورت امکان، این تغییرات اجتناب ناپذیر را با آماده کردن کودک خود از قبل جبران کنید.
اختصاص دادن فضایی برای استراحت و آرامش کودک اوتیسمی
هر کودکی برای استراحت و بازی به زمان نیاز دارد. اگرچه ممکن است مفهوم بازی برای کودک اوتیستیک شما متفاوت به نظر برسد، اما به این معنا نیست که نیاز او به زمان شخصی را نادیده بگیرید. با ایجاد یک فضای منحصر به فرد در خانه خود شروع کنید که برای ایمنی و امنیت کودک شما طراحی شده باشد. نحوه تنظیم و جزئیات این فضا به نیازهای خاص فرزند شما بستگی دارد.
کلام آخر
اصول مراقبت و رفتار با کودک اوتیسم به والدین کمک میکند تا رفتار درستتری با کودک اوتیستیک کودک خود داشته باشند. مهمترین اصل، نحوه برقراری ارتباط است که نیاز به صبر و حوصله دارد. ایجاد یک روتین هر روزه نیز میتواند کمک کننده باشد. مهم این است که پیوسته سعی کنید نیازها و رفتارهای متفاوت کودک خود را بشناسید و به او احترام بگذارید و عشق بورزید.
ارسال دیدگاه