نگهداری موقت از کودک تبعه بی‌سرپرست برای ایرانیان و دیگر اتباع میسر شد

بابایی گفت: نگهداری موقت از کودک تبعه بی‌سرپرست یا بدسرپرست در اجرای طرح خانواده میزبان برای ایرانیان و دیگر اتباع میسر شد.

به گزارش کودک پرس ، سعید بابایی مدیرکل امور کودکان و نوجوانان سازمان بهزیستی با اشاره به میسر شدن نگهداری موقت از کودک تبعه بی‌سرپرست یا بدسرپرست در اجرای طرح خانواده میزبان برای ایرانیان و دیگر اتباع، گفت: کار سپردن موقت فرزندان اتباع در استان‌هایی که مرکز حضور تجمعی اتباع هستند، شروع شده است. احتمالا اولین کودک اتباع در استان کرمان در همین روز‌ها وارد خانواده میزبان خواهد شد، چون کار‌های آن در حال انجام شدن است.

وی تصریح کرد: در قانون فرزندخواندگی یک نقطه مغفول داریم و آن فرزندخواندگی کودکان اتباع است؛ اما این مساله در طرح خانواده میزبان دیده شده است. در اجرای این طرح کودک اتباع می‌تواند هم به خانواده میزبان ایرانی و هم خانواده میزبان اتباع هم‌ملیت خود برود.

بابایی خاطرنشان کرد: در واقع خانواده‌های کشور‌های همسایه که به عنوان اتباع مجوزدار رسمی ثبت شده داخل کشور هستند، می‌توانند کودکان اتباع را به عنوان خانواده میزبان پذیرش کنند.

طرح خانواده میزبان، تکمیل کننده سایر طرح‌های خانواده محوری است که در سال‌های گذشته در کشور اجرا شده است و به دنبال اصلاح آیین نامه اجرایی ماده ۲۲ قانون حمایت از کودکان و نوجوانان فاقد سرپرست موثر (مصوب ۱۳۹۲) به تصویب رسید و پس از ابلاغ شیوه نامه اجرایی توسط وزیر دادگستری در مهرماه سال ۱۴۰۲ به سازمان بهزیستی ابلاغ شد.

بر اساس این گزارش، در فرهنگ غنی اسلامی و ایرانی تا ۲۰۰ سال پیش هیچ کودک فاقد سرپرستی در مرکز شبانه روزی نگهداری نمی‌شد و جای این کودکان در خانواده خویشاوندان بود که به مرور با گسترش شهرنشینی و ورود الگوی غربی، مراکزی با نام دارالایتام که سپس به یتیم‌خانه و پرورشگاه تغییر نام یافت در کشور راه اندازی شد و گسترش یافت.

اجرای طرح خانواده میزبان مکملی برای بازپیوند کودکان به خانواده، ورود کودکان به خانواده جایگزین خویشاوندان و همچنین فرزندخواندگی است و یک مرحله دیگر از ورود کودک به مراکز نگهداری شبانه روزی جلوگیری می‌کند.

با توجه به حساسیت طرح و لزوم یافتن خانواده‌های شایسته و آموزش دیده برای طرح، مراحل اجرایی به مرور در پنج ماه گذشته اجرایی و فراخوان این طرح در استان‌ها اعلام شد.

در پایان سال ۱گذشته ۴۶ کودک در استان‌های اردبیل، آذربایجان شرقی، خراسان جنوبی، تهران، مرکزی و همدان وارد خانواده میزبان شده و تحت مراقبت خانواده‌ها و نظارت سازمان قرار گرفتند.

این طرح جایگزین طرح فرزندخواندگی نیست و شیوه جدیدی از فرزندپذیری برای بهره مندی کودکان و نوجوانان فاقد سرپرست موثر از نعمت خانواده است.

بنا بر این گزارش، خانواده‌های متقاضی می‌توانند برای دریافت اطلاعات بیشتر به سامانه ملی فرزندپذیری به آدرس http://adoption.behzisti.net بخش «خانواده میزبان» مراجعه کنند.