به گزارش کودک پرس ، از بین رفتن استحکام زندگی زناشویی , باعث میشود ناسازگاری هایی بین همسران به وجود آید , این ناسازگاری ها علاوه بر اینکه بر پدر و مادر تأثیر ناخوشایندی میگذارد , بر فرزندان نیز چند برابر تأثیر مخرب دارد به این علت که کودک هیچ تقصیری در طلاق والدین نداشته اما اکنون باید درگیری و جدایی والدین را تحمل کند.
بیشتر والدین از آثار مخرب طلاق بر فرزندان آگاهی دارند و به همین دلیل تلاش میکنند , طلاق را به عنوان گزینه ی آخر و در صورت لزوم انتخاب نمایند.
آثار مخرب طلاق بر فرزندان چیست؟ چگونه آثار مخرب طلاق بر فرزندان را به حداقل برسانیم؟
به وجود آمدن احساس ناامنی در کودک:
هنگامی که والدین طلاق میگیرند , کودک نسبت به زمان آینده دچار هراس و نگرانی میشود و دنیا برای او ناامن میشود.
به عنوان نمونه: کودک با خود میگوید آیا ما به اندازه ی کافی غذا برای سیر شدن خواهیم داشت؟ آیا ما بی پول میشویم؟ آیا باز هم مانند گذشته امکانش هست دوستانم را ببینم؟
در کودک احساس ترس از ترک شدن به وجود می آید:
هنگامی که شما طلاق میگیرید , یک عضو اصلی از خانواده کم میشود و کودک این موضوع را متوجه میشود که یکی از اعضای خانواده دیگر در آن خانه وجود ندارد , و در او احساس ترس به وجود می آید که مبادا دیگری هم ناپدید شود و او تنها بماند.
احساس طرد شدگی در فرزند به وجود می آید:
کودکانی که والدینشان از یکدیگر طلاق میگیرند , امکان دارد احساس طرد شدگی در آنها به وجود آید. کودکان خود مرکز بین میباشند یعنی خود را در مرکز امور میبینند و هر اتفاقی پیش آید , به طور قطع بر آنها تأثیر میگذارد.
در کودک احساس گناه به وجود می آید:
گاهی اوقات کودکان خود را در طلاق والدین مقصر میدانند. به عنوان مثال گمان میکنند بخاطر کاری که انجام داده اند و یا سخنِ بی موقعی که گفته اند , والدین طلاق گرفته اند و به همین سبب احساس گناه در آنها به وجود می آید.
در کودک احساس ناتوانی به وجود می آید:
گاهی اوقات که کودکان متوجه عدم ناسازگاری , پدر و مادر میشوند , تلاش میکنند اوضاع را بهتر کنند. برای نمونه تصمیم میگیرند فرزند بهتری باشند و یا در مرتب کردن خانه مشارکت کنند تا دوباره والدینشان برگردند و با یکدیگر زندگی کنند. اما هنگامی که میبینند والدین دیگر حاضر به زندگی با یکدیگر نیستند , در کودک احساس ناتوانی و ناامیدی به وجود می آید.
در کودک احساس بلاتکلیفی به وجود می آید:
هیچ چیزی به اندازه ی زمانی که والدین در حضور کودک , شروع به تحقیر یکدیگر میکنند , نمیتواند روی کودک تأثیر مخرب بگذارد.
هنگامی که کودک این صحنه را میبیند گمان میکند که باید فقط از یکی از والدین جانبداری کند و همین امر باعث میشود احساس بلاتکلیفی در کودک به وجود آید.
دلبندتان گمان میکند اگر از هیچکدام از والدین جانبداری نکند , پدر و مادر او را طرد میکنند و همین امر باعث میشود کودک در شرایط وخیمی قرار گیرد.
در کودک احساس اندوه به وجود می آید:
کودکانی که پدر و مادرشان از یکدیگر طلاق میگیرند , احساسی مانند کودکانی که والدین خود را در تصادف و یا بیماری از دست داده اند به وجود می آید. و به این علت که به اندازه ی کودکانی که والدین شان دچار بیماری و یا تصادف شده اند و فوت نموده اند , مورد توجه قرار نمیگیرند , دچار اندوه خواهند شد.
در کودک احساس تنهایی به وجود می آید:
این امر طبیعی میباشد که کودک دلش برای والدین تنگ شود. اجازه دهید کودک با همسر پیشین شما , رابطه داشته باشد تا بلکه کمی از این احساس تنهایی کمتر شود.
در کودک احساس خشم به وجود می آید:
کودکانی که والدین شان طلاق میگیرند , احساس خشم بیشتری میکنند هر چند گاهی این خشم را نشان نمیدهند. هنگامی که دلیل طلاق , برای کودک روشن نشده است این خشم چند برابر میشود.
در کودک احساس افسردگی به وجود می آید:
افسردگی یکی از تأثیرات ثانویه طلاق میباشد. به این منظور که بعد از احساس تنهایی , اندوه و طرد شدن ایجاد میشود.
هنگامی که کودک دچار افسردگی میشود یعنی حمایت لازم برای مواجه شدن با موضوع طلاق را دریافت نکرده است.
توصیه هایی برای جلوگیری از آثار مخرب طلاق بر فرزندان به والدینی که از یکدیگر طلاق گرفته اند:
– زیرا کودک , والدین را تقصیرکار میداند و شاید با خشم بگوید: چرا اگر زندگی خوبی با هم نداشتید مرا به دنیا آوردید؟
– اکنون که طلاق گرفته اید , احساس گناه را کنار بگذارید و تلاش کنید خودتان را با شرایط جدید سازگار کنید , در صورتی که مدام خود را سززنش کنید , این احساس منفی به کودک نیز وارد میشود.
– تلاش نکنید که همسر پیشین خود را در مقابل فرزندتان بد جلوه دهید , این کار آثار مخربی بر روی دلبندتان میگذارد.
– تلاش کنید تا کودکتان را درک کنید. اینکه کودک پس از طلاق والدین دچار شب ادراری , افت تحصیلی , کابوس های شبانه و … شود کاملا عادی میباشد. با فرزندنتان صحبت کنید و او را تنها نگذارید. سعی نکنید او را بخاطر ضعیف شدن در درسهایش و یا خیس کردن محل خوابش سرزنش نمایید.
– به کودک بگویید که او مقصر در طلاق شما نیست. زیرا بیشتر کودکان گمان میکنند مقصر اصلی طلاق هستند.
خجالت آور است که بیشتر پدران و مادران هنگام درگیری لفظی با یکدیگر , در حضور فرزند به یکدیگر میگویند اگر این بچه نبود زودتر طلاق میگرفتم.
در صورتی که کودک این سخنان را بشنود , خودش را سرزنش میکند و احساس گناه در او به وجود می آید.
– به کودک بگویید که چرا قصد جدایی دارید تا بهتر با این موضوع کنار بیاید.
توصیه میکنیم هنگامی که میخواهید علت جدایی را به فرزند بگویید , هم شما و هم همسرتان حضور داشته باشید.
ارسال دیدگاه