گرگیعان جشن کودکان در اهواز

گرگیعان جشن کودکان در رمضان است که همزمان با میلاد امام حسن مجتبی (علیه‌السلام) در اهواز و بسیاری از شهرهای دیگر استان برپا می‌شود.

به گزارش کودک پرس، جشن کودکانه ی گرگیعان از میراث معنوی مردم اهواز به شمار می رود که از دیرباز در کوچه و خیابان های مناطق به صورت محلی در شب میلاد امام حسن (علیه‌السلام) توسط کودک و نوجوانان برپا می شد.

هنوز بسیاری از بزرگ ترها به یاد دارند که در گذشته در این شب، سنگ زنان به در خانه ی همسایه‌ها می رفتند و خانواده‌ها در انتظار کودکان؛ از آنها با شیرینی پذیرایی می کردند. در این شب، کودک و نوجوان با شعارهایی در وصف و گرامی داشت این شب و میلاد امام حسن (علیه‌السلام) در شب 15 رمضان بعد از افطار به خیابان ها می روند.

بزرگ ترها نیز درِ خانه ها با شیرینی و باسورک (بادام) به انتظار کوچک تر می نشینند. همه ساله کودکان در محلات عامری، زویه، پاستوریزه، کوت عبدالله، کیان، کوی علوی، آسیه آباد و دیگر محله ها این جشن را برپا می کنند.تعابیر و روایت‌های مختلفی درباره ریشه این کلمه مطرح شده است.

 

درباره معنی کلمه «گرگیعان یا قرقیعان»، برخی معتقدند این کلمه از «قرع الباب» به معنای در زدن گرفته شده است به این نحو که کودکان درب خانه‌ها را برای دریافت شیرینی و عیدی می‌کوبند. نظر دیگری که در باب معنی «گرگیعان» آمده که می‌گوید این واژه از کلمه «قرّة العین» به معنای نور چشم، گرفته شده است.با توجه به اینکه مراسم گرگیعان مصادف با تولد امام حسن مجتبی(علیه‌السلام) و خوشحالی رسول خدا(صلی‌الله علیه و آله و سلم) برای تولد اولین نوه‌اش بوده است، می‌گویند مردم برای عرض تبریک به امام علی(علیه‌السلام) و حضرت فاطمه(سلام‌الله علیها) «قرة‌عین قرة‌عین» گویان به درب منزلشان می‌رفتند و کم کم به صورت مناسبتی هر ساله میان مسلمانان رواج یافت.

 

بعد از افطار، کوچکترها شروع می کنند به خواندن. طنین شعرهای کودکان کوچه ها را درمی نوردد. “گرگیعان و گرگیعان، الله یعطیکم رضعان”، گرگیعان و گرگیعان، خداوند به شما شیرخوار عطا کند. “ماجینا یا ماجینا، حل الچیس و انطینا”، ما آمدیم، ما آمدیم، کیسه ها را باز کنید و به ما شیرینی دهید. اینها بخشی از شعرهای زیبای کودکان در این شب هستند. این مراسم همزمان در ده‌ها محله‌ی اهوازی و بیش از 20 شهر در استان برپا می‌شود.

 

همین مراسم در شهرهایی از استان بوشهر، هرمزگان، کیش و قشم نیز برپا می شود. مراسم گرگیعان به عنوان میراث معنوی مردم اهواز در سال 1395 توسط قاسم منصور آل کثیر فعال میراث فرهنگی خوزستان در لیست آثار ملی قرار گرفت.