راههای مقابله با استرس در کودکان
بیشتر والدین دنیای کودک را دنیایی پر از شور و نشاط و بدون هرگونه استرس و نگرانی میدانند و از آنجا که خودشان از فرزندانشان محافظت و مراقبت کرده و نیازهایشان را تامین میکنند، خیلی به عوامل استرسزا توجه ندارند.
به گزارش کودک پرس در پاسخ به این پرسش که عوامل استرسزای کودکان چیست؟ باید گفت، عوامل گوناگونی مثل محیط خانواده، بیماری یا مرگ یکی از افراد خانواده، جدایی پدر و مادر از یکدیگر، ترس از تاریکی و… وجود دارد که میتواند باعث ایجاد استرس در کودکان شود، حتی کودکان کم سن و سال.
علائم استرس کودکان
استرس در کودکان کمسن و سال میتواند به صورت مکیدن شست، ناخن جویدن، انگشت در بینی کردن، شب ادراری و… باشد اما در کودکان بزرگتر میتواند به شکل پرخاشگری، بدزبانی، اذیت کردن دیگران، کابوس دیدن، دروغ گفتن، بینظمی، نداشتن اعتماد به دیگران و… باشد.
راهکارهای ساده اما مهم
1 ـ شناخت و بررسی استرس در کودکان
کودکان بویژه خردسالان شاید بدانند که احساس ناراحتی یا خشم و عصبانیت دارند، اما ممکن است ندانند که احساس استرس یا اضطراب دارند. با کودکتان صحبت کنید و از او درباره آنچه احساس بد نامیده میشود، مثل دل درد یا معده درد سوال کنید و سپس به او کمک کنید تا زمان شروع این احساس را تشخیص دهد و به شما بگوید. آیا این احساس وقتی بوده که معلمش از او درس پرسیده و او بلد نبوده و بچهها به او خندیدهاند؟ آیا زمانی بوده که مادرش مریض شده است؟ آیا هنگامی بوده که دوستش با او قهر کرده است؟ پس از تشخیص این احساسات بد باید به فرزندتان کمک کرده و او را نیز راهنمایی کنید تا استرس و نگرانیاش را مهار کند.
ممکن است این کار در ابتدا برای او سخت باشد، اما به مرور زمان آسانتر خواهد شد. فقط سعی کنید با شناختن استرس کودکتان به او کمک کنید و از او حمایت و محافظت نمایید. وقتی او بتواند به شما تکیه کند و بداند که مورد حمایت شما قرار خواهد گرفت، قطعا احساس شادی خواهد کرد.
2 ـ خاموش کردن تلویزیون
برنامههای تلویزیون چه خوب و چه بد در روح و روان کودک تاثیر میگذارد. والدین نباید فرزندشان را آزاد بگذارند تا همه برنامههای تلویزیون را ببیند، اگرچه بعضی از برنامههایی که از تلویزیون پخش میشود مفید و آموزنده بوده، اما بعضی از برنامهها استرسزا هستند. مثل فیلمهای خشونتآمیز. پس دیدن برنامههایی که باعث بهوجود آمدن رفتارهای خشونتآمیز یا بدخلقی و گستاخی در وجود کودکتان و همچنین باعث ایجاد حملات عصبی در احساساتش میشود، درست نیست. در هنگام پخش این قبیل برنامهها لطفا تلویزیون را خاموش کنید و با فرزند عزیزتان بنشینید و درباره کارهایی که در طی روز انجام داده، صحبت کنید؛ البته باید با دقت به حرفهایش گوش بدهید، حتی میتوانید با هم بازی کنید یا به یک مکان تفریحی بروید و حسابی خوش بگذرانید.
3 ـ به فرزندتان حق انتخاب بدهید
یکی از مهمترین دلایل استرس و نگرانی برای هر فردی چه بزرگسال و چه خردسال این است که آنها روی زندگی خودشان تسلط نداشته باشند. شما به عنوان یک پدر و مادر آگاه باید بدانید که با گفتن یک جمله ساده درباره آنچه برای کودکتان اتفاق میافتد، به او کمک میکنید تا بیشتر از همیشه احساس قدرت کند. برای مثال، گاهی اوقات با کودک چهار، پنچ ساله خود در مورد رفتن به مدرسه و درس خواندن صحبت کنید. با این کار ساده، اما مهم شما میتوانید به او ذهنیتی روشن از محیط مدرسه و درس خواندن بدهید. به این ترتیب آیا فرزندتان هنگامی که به مدرسه رفت، میخواهد بیشتر از معلمش در یادگیری درس کمک بگیرد یا پدر و مادرش یا از یک دوست و همکلاسی؟! آیا او صبحها درسش را بهتر یاد میگیرد یا زمانی که از مدرسه برگشت؟! شما با دادن حق انتخاب به کودکتان به او کمک میکنید تا احساس کند میتواند در یک موقعیت پرتنش و استرسزا، تسلط و نیز کنترل داشته باشد.
4 ـ شنونده خوبی باشید
لطفا با دقت به حرفهای فرزندتان گوش دهید، البته این نکته مهم است که باید فقط شنونده خوبی باشید، بدون اظهارنظر یا پند و نصیحت. شما با گوش دادن به حرفهای فرزندتان این اجازه را به او میدهید تا کمی از استرس و نگرانیاش را با شما شریک شود. این رفتار به کودکتان کمک میکند کمکم استرس و نگرانی خود را کنترل کند و از بین ببرد. همچنین با گوش کردن به صحبتهای او میتوانید، منابع ایجاد استرس در فرزندتان را نیز کشف کرده و سپس به او کمک کنید.
5 ـ همیشه در کنارش باشید
هنوز کفشهایش را از پا درنیاورده است، چقدر او را سوال پیچ میکنید و از او سوالات غیرضروری میپرسید، باید بدانید این کار شما فقط باعث میشود کودکتان احساس ناامنی کند و دچار استرس شود. وقتی کودکتان از مدرسه یا کلاس آموزشی و… به خانه برمیگردد، بهتر است به استقبالش بروید، او را در آغوش پرمهر و محبتتان بگیرید و ببوسید و کمتر از او سوال بپرسید. این کار بهترین روش برای از بین بردن استرس در کودکتان است. حتما برای فرزندتان وقت کافی در نظر بگیرید، حتی هنگامی که بزرگتر شد، باز هم کیفیت زمان اهمیت دارد.
برای بعضی از والدین سخت است که بعد از یک روز پرمشغله کاری به خانه برگشته و با کودک خود بازی کنند یا با او به صحبت بنشینند، اما صحبت کردن در مورد کارهای روزانه کودک نشان میدهد که او برای شما اهمیت دارد. پس با فرزندتان باشید و وقتتان را با او بگذرانید.
6 ـ ورزش کردن
همه بچهها عاشق ورزشهایی مثل راه رفتن، دویدن و شنا کردن هستند، لطفا کارهایتان را کم کنید و زمانی را هر چند کوتاه به آنها اختصاص بدهید. برای مثال با فرزندتان به پارک رفته و روی چمنها راه بروید، بدوید و بلند بلند بخندید. گاهی اوقات با آنها به استخر بروید و شنا کنید. در حقیقت این ورزشها به فرزندتان آرامش میدهد و استرسشان را کم میکند.
7 ـ خندیدن
حتما وقت کافی برای خندیدن و داشتن سرگرمی با فرزندتان اختصاص بدهید و خاطرات و لحظات خوبی را بهوجود آورید. زیرا همین خندیدن باعث آرامش او میشود. بنابراین سعی کنید لحظاتی را بسازید که عاری از هرگونه افکار منفی باشد. شما با انجام این کارهای به ظاهر ساده کمک خواهید کرد تا هم میزان استرس خودتان کم شود هم کودک دلبندتان.
8 ـ احساس آرامش در محیط خانه
اگر میخواهید فرزندتان دچار استرس نشود، باید تمام سعی و تلاش خودتان را بکنید تا خانهای امن و آرام و نیز پرمهر داشته باشید. البته منظور از احساس آرامش در محیط خانه این است که کودک بفهمد که پدر و مادرش حامی او هستند و هیچگاه نمیگذارند آسیبی به او برسد و اگر کودک در محیط خانه احساس آرامش نکند و همچنین متوجه شود که دارد محبت والدینش را از دست میدهد، کمکم اعتماد به نفسش پایین میآید و دچار استرس و نگرانی میشود.
9 ـ روابط میان افراد خانواده
روابط دوستانه و صمیمی بین افراد خانواده بسیار مهم است. وقتی ارتباط میان پدر و مادر دوستانه نباشد یا مدام با یکدیگر جر و بحث کنند، این ناآرامی و روابط غیردوستانه در خانواده باعث میشود کودک به لحاظ روحی آسیبدیده و دچار استرس و نگرانی شود.
و در پایان، این وظیفه شما والدین است که، خوب ببینید، به دقت گوش دهید و سپس فرزندتان را راهنمایی کنید تا بتواند روی احساساتش کار و آنها را کنترل کند و همیشه سعی کنید تجربیات خود را به فرزندتان نیز با صبر و آرامش بیاموزید.
منبع: مهدپرتال
ارسال دیدگاه
Warning: Attempt to read property "comment_approved" on null in /home/doreha/domains/koodakpress.ir/public_html/wp-content/themes/Jam_News/comments.php on line 35