عدم نظارت بر عملکرد مهدکودکها میتواند آسیبهای جدی روانی و جسمی به فرزندان زیر ۶ سال تحمیل کند. آسیبهای ناشی از آموزش غیرصحیح، بیاعتنایی به کودک و خشونتهای روانی علیه کودکان که هیچوقت به چشم والدین نخواهد آمد.
به گزارش کودک پرس ، «شهر فردا»، “60 درصد مهدکودکهای پایتخت فاقد مجوز از سازمان بهزیستی هستند” این گفته معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی این عدد به آن معناست که بر عملکرد آموزشی و تربیتی 60 درصد مهدکودکهای پایتخت هیچ ارگانی نظارت نمیکند.
تنبیه بدنی کودکان تنها مسئله خطرناکی نیست که می تواند والدین را به شدت نسبت به فضای مهدکودک ها بی اعتماد کند ،عدم آموزش صحیح و مهارت های رفتاری و گفتاری و همچنین بی اعتنایی به کودک یا قرار دادن کودک در معرض اطلاعات نامناسب می تواند زمینه های آسیب های روحی و روانی جدی تری به کودکان وارد کند .
احمد خاکی معاون امور اجتماعی سازمان بهزیستی معتقد است تنها 40 درصد از مهدکودک ها دارای مجوز از این سازمان هستند و مابقی که معادل 60 درصد مهدکودک های موجود هستند فاقد هرگونه مجوز از این سازمان ها بوده و در صورت تخلف اتاق اصناف و قوه قضائیه مسئولیت رسیدگی به تخلفات آنها را دارند.
تامین امنیت جانی و سلامت روانی کودکان در مهدهای کودک برای والدین اهمیت بسیاری دارد و در این راستا حسن عماری روانشناس حوزه کودک معتقد است: امروزه خانواده ها در سپردن کودکان خود به مهدهای کودک معیارهای متفاوتی را مدنظر قرار می دهند.
این روانشناس با تاکید بر تامین امنیت کودکان در مهدهای کودک، لزوم کیفیت موارد آموزشی را نیز مهم تلقی کرد و اظهار داشت: نگهداری از کودکان و مورد آموزش قرار دادن آنها در مهدهای کودک غیر استاندارد و عدم نظارت یک سازمان مشخص بر فعالیت چنین مجموعه هایی راه قانون گریزی و ارائه خدمات آموزشی بی کیفیت را برای آن ها باز کرده و آسیبهای روانی بیشماری را متوجه کودکان میکند.
وی تصریح کرد: اگر کودکی در مهدهای کودک غیراستاندارد به لحاظ جسمی آسیب ببیند در نهایت، آسیب دیدگی فوق منجر به وارد آمدن آسیب روانی به وی خواهد شد و بدون تردید چنین اتفاقاتی قابل اغماض نیست.
مهد کودک های غیر استاندارد چه آسیب هایی به کودکانمان خواهد زد؟/60 درصد مهدکودکهای پایتخت فاقد مجوز هستند
این روانشناس خاطرنشان کرد: بسیاری از آسیبهایی که در دوره کودکی به افراد وارد می شود، در بزرگسالی عوارض خود را نشان میدهد و در سایر حوزههای رشدی کودک از جمله پیشرفت تحصیلی، آموزشی و از همه مهمتر اعتماد و علاقه او به نظام آموزشی تاثیرگذار خواهد بود.
عماری ادامه داد: حضور کودکان در مهدهای کودکی که از فضای آموزشی و فضای بازی امن و خوشایندی برخوردار هستند، اعتماد آن ها را به نظام آموزشی در سنین و مقاطع تحصیلی بالاتر بیشتر میکند و از طرفی هم این قبیل کودکان اعتماد حاصل شده در دوران کودکی خود را به نسل بعدی خود تسری می دهند و این موضوع میتواند در حفظ شأن آموزشی نظام کمک کننده باشد.
متولی مدیریت مهدکودکها مشخص نیست
در حال حاضر بخشی از مجوز فعالیت مهدهای کودک را سازمان بهزیستی کشور، بخشی را وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و بخش دیگری را وزارت آموزش و پرورش صادر میکند؛ بنابراین هیچ گونه نظارت یکپارچه ای بر فعالیت و خدمات مورد ارائه در مهدهای کودک کشور وجود ندارد.
عماری تاکید کرد: نمیتوان آمار اعلام شده سازمان بهزیستی کشور را که حکایت از فعالیت 60 درصدی مهدهای کودک به صورت غیرمجاز را به عنوان غیراستاندارد تلقی کرد و به بی اعتمادی مردم به این مجموعهها دامن زد.
وی از سازمان بهزیستی کشور به عنوان متولی اصلی مسأله مدیریت مهدهای کودک نام برد و یادآور شد: سازمان بهزیستی با ارائه آمار صحیح از فعالیت مهدهای کودکی که تحت نظارت سایر سازمان ها به ارائه خدمات به کودکان شاغلان مجموعه خود میپردازند، باید زمینه به وجود آمدن مدیریت واحد و یکپارچه مهدهای کودک را فراهم کرده و دغدغه و نگرانی والدین کودکان در این قبیل موارد را کاهش دهد.
مهد کودک های غیر استاندارد چه آسیب هایی به کودکانمان خواهد زد؟/60 درصد مهدکودکهای پایتخت فاقد مجوز هستند
آناهیتا رفعت جو ،معاون ارزیابی انطباق اداره استاندارد تهران در خصوص معیارهای استاندارد مهد کودک می گوید: یکسری از موارد استاندارد به صورت تشویقی در خصوص مهدکودک ها تعریف شده است و نمی توان مهدهای کودک را ملزم به رعایت آنها کرد یکی از موارد این است که در طراحی ساختمان مهد کودک به کاربران توجه خاص شود و با توجه به استفادههای کاربر (کودک ) طراحی ها صورت پذیرد.
برای مثال در طراحی دیوار از رنگ های ملایم استفاده شود، سرویس های بهداشتی متناسب با قد کودکان طراحی شود. در طراحی مهد کودک به فضای اداری (کارکنان)، کودکان، فضای انتظار (محل تحویل و خروج کودکان ) توجه شود. متاسفانه گاهی اوقات پس ازساخت بنا به کاربری ان اندیشیده میشود. اگر یک محیط در زمان تاسیس استاندارد های لازم را رعایت نماید با مشکلات کمتری در خصوص رعایت استانداردها مواجه میشود.
کف کلاسهای مهد کودک هر روز باید ضد عفونی شود
رفعت جو اشاره میکند: کف فضای مورد استفاده مخصوص کودکان زیر 3 سال باید دارای پوشش مناسب قابل شستشو، غیر لغزنده، ضربهگیر و فاقد هرگونه اشیای ریز باشد. همچنین به دلیل اینکه کودکان به سبب پایین بودن سطح ایمنی و عدم رعایت موازین بهداشتی و تماس بیشتر با مواد الوده بیش ازبزرگسالان در معرض ابتلا به بیماریها قرار دارند توصیه می شود کف کلاسها حتما پارکت، موکت، تاتمی باشد و پارکتها هر روز باید ضد عفونی شوند.
استفاده از ظروف ملامین در مهدکودک ها غیر استاندارد است
وی افزود: ظروف مورد استفاده در سرو غذای مهدکودک ها نباید از جنس ملامین یا پلاستیک باشد. اولویت با ظروف استیل است. ( این در حالی است که در بسیاری از مهدهای کودک از ظروف ملامین و پلاستیک استفاده می شود) همه اسباب بازیها و تجهیزات زمین بازی و سطوح بازی موجود در مهد کودک باید مطابق با استاندارد های ملی مربوطه باشد. پوشش دیوارها و ستون ها نباید زبر باشد.
معاون ارزیابی انطباق استاندارد تصریح میکند: شوفاژها باید دارای محافظ ایمنی باشند در صورت استفاده از بخاری باید از بخاری دارای علامت استاندارد استفاده کنند و همه اصول ایمنی در نصب و راههای بخاری رعایت شود و همچنین نباید بخاری در دسترس کودکان باشد.
استاندارد زمین بازی برای مهدکودکها اجباری است
رفعت جو در مورد استاندارد اجباری مهدها یادآور شد: استانداردهای زمین بازی جزو استانداردهای اجباری محسوب میشود.
رفعت جو خاطرنشان میکند: لزوم وجود دوربین مدار بسته در همه کلاسها، راهرو، حیاط و همچنین استفاده از مربیان آموزش دیده و استفاده از تکنیکهای آموزشی متناسب با سن کودک از مهمترین مولفههای مهد کودکهاست که به لحاظ درجه آموزشی باید با بررسی سازمان بهزیستی صورت گیرد.
منبع: شهر فردا
ارسال نظر