در حالی که با افزایش سرعت واکسیناسیون ضد کووید-۱۹ کشورهای بیشتری در جهان کار واکسینه کردن دستکم ۷۰درصد افراد بزرگسال خود را تمام کردهاند یا در حال اتمام آن هستند، واکسیناسیون رده سنی زیر ۱۲سال و انتخاب دز واکسن مناسب برای آنها رفتهرفته به موضوع بحث و اولویت کشورها تبدیل شده است. از طرفی ظهور سویه دلتای ویروس کرونا که قدرت سرایت بیشتری دارد و همینطور لزوم بازگشایی مدارس در محیطی امن، دولتها را مجاب کرده است تا واکسیناسیون کودکان را جدیتر بگیرند. اما استراتژی کشورها چیست و هر کدام چه واکسنی را انتخاب کردهاند؟
به گزارش کودک پرس ،در ماههای اخیر سازمان بهداشت جهانی (WHO) تاکید کرده است که ایمنسازی جمعیت بزرگسال کشورهای فقیر فوریت بیشتری از واکسیناسیون کودکان و نوجوانان در کشورهای ثروتمند دارد و از کشورهای بزرگ غربی خواسته است تا واکسنهای خود را بیشتر به کشورهای فقیر و در حال توسعه اختصاص دهند. با این حال، این سازمان درباره واکسیناسیون کودکان به لحاظ علمی اظهارنظر قاطعی نکرده و گفته است که این مساله منوط به «تحولات اپیدمیولوژیک و شواهد مربوط به ایمنی و کارآیی واکسن در این گروه سنی» است. به لحاظ علمی سازمان جهانی بهداشت تنها واکسن فایزر را برای رده سنی ۱۲ تا ۱۸ سال تایید کرده و تاکنون هیچ واکسن کرونایی را برای کودکان زیر ۱۲سال مجاز تشخیص نداده است.
شرکت تولیدکننده واکسن فایزر میگوید، دادههای آزمایشهای بالینیاش روی ۲هزار کودک بین ۵ تا ۱۱ سال مثبت بوده و آنها را برای دریافت مجوز نهایی به آژانس دارویی ایالات متحده داده است. فایزر اعلام کرده است که برای این گروه سنی دز واکسن را به ۱۰میکروگرم در هر تزریق کاهش داده است (یعنی سه برابر کمتر از دز استاندارد).
بنا به گفته این شرکت، نتایج نشان میدهد که این ترکیب ایمنی خوبی در کودکان خردسال ایجاد کرده که به لحاظ اثرگذاری قابل مقایسه با افراد بین ۱۶ تا ۲۵ سال است.
سازمان غذا و داروی آمریکا هنوز این دادهها را تایید نکرده، اما در صورت تایید که در جلسه اواخر ماه اکتبر درباره آن تصمیمگیری خواهد شد، واکسیناسیون ۲۸میلیون کودک در آمریکا میتواند شروع شود. پژوهشگران میگویند به دلیل اضافهوزن و چاقی کودکان در آمریکا، خطر ابتلای آنها به کووید-۱۹ ده برابر کودکان ساکن اروپاست. این عاملی است که میتواند مسوولان ایالاتمتحده را به آغاز واکسیناسیون کودکان ترغیب کند. رژیم صهیونیستی در پایان ماه ژوئیه تصمیم گرفت واکسیناسیون کودکان ۵ تا ۱۱ ساله را با استفاده از واکسن فایزر انجام دهد. در همین حال بریتانیا گفته است که در حال حاضر هیچ برنامهای برای واکسیناسیون کودکان زیر ۱۲سال ندارد. فرانسه، دانمارک، آلمان، ایرلند، ایتالیا، اسپانیا و لهستان نیز از جمله کشورهای اتحادیه اروپا هستند که کمپینهای واکسیناسیون خود را برای افراد ۱۲ تا ۱۵ساله آغاز کردهاند، اما در مورد افراد زیر ۱۲سال هنوز تصمیمی نگرفتهاند؛ هرچند به طور قاطع هم واکسیناسیون کودکان را رد نکردهاند.
چین نخست در ماه ژوئن بهمنظور استفاده از واکسن سینوواک برای افراد ۳ تا ۱۷سال مجوزی اضطراری صادر کرد. این واکسن هرچند برای بزرگسالان در بیش از ۵۰کشور جهان تایید شده، اما تاکنون فقط چین آن را برای کودکان بالای ۳سال مجاز شمرده است. این در حالی است که مقامات بهداشتی این کشور میگویند، آزمایشهای بالینی تاثیر واکسن سینوواک بر کودکان همچنان ادامه دارد و در حال انجام آن روی ۱۴هزار کودک در شیلی، کنیا، مالزی، فیلیپین و آفریقای جنوبی است. این نتایج هنوز نهایی و منتشر نشدهاند. علاوه بر سینوواک، در اواخر ماه ژوئیه چین مجوزی مشابه برای استفاده از واکسن دیگر تولید خود، به نام سینوفارم، در این رده سنی صادر کرد.
مقامات تولیدکننده واکسن سینوفارم میگویند، آزمایشهای بالینی نتایج مطلوبی نشان داده و در کودکان نیز به اندازه بزرگسالان ایمنی ایجاد کرده است. با این حال، هنوز نهادی بینالمللی نظیر سازمان جهانی بهداشت کاربرد این واکسن برای کودکان را تایید نکرده است.
در خارج از مرزهای چین، امارات متحده عربی نخستین کشوری بود که در ماه آگوست واکسیناسیون کودکان ۳ تا ۷ ساله خود را با واکسن سینوفارم شروع کرد. بحرین نیز اعلام کرده است که کودکان ۳ تا ۱۱ساله خود را که بیماری زمینهای دارند، با واکسن سینوفارم واکسینه میکند.
آرژانتین هم اول اکتبر اعلام کرد که قصد دارد کودکان ۳ تا ۱۱سال خود را با واکسن سینوفارم واکسینه کند. وزارت بهداشت این کشور گفته است که این کار را با ۱۲میلیون واکسن وارداتی انجام خواهد داد. قرار است واکسنهای سینوفارم در دو دز با فاصله ۲۸روز به کودکان تزریق شوند. آرژانتین پیشتر حدود ۵میلیون نوجوان بین ۱۲ تا ۱۷سال خود را با واکسن فایزر واکسینه کرده بود.
در ایران نیز مسوولان وزارت بهداشت گفتهاند، قصد دارند واکسن سینوفارم را به کودکان و نوجوانان زیر ۱۸سال تزریق کنند. به گفته حیدر محمدی، مدیرکل امور دارویی سازمان غذا و دارو ایران، این واکسن «همان سینوفارمی است که به بزرگسالان تزریق میشود.»
کوبا حدود یک ماه است، تزریق واکسن تولید داخل خود، سوبرانا را به کودکان ۲ تا ۱۱ سال شروع کرده است. مقامات بهداشتی کوبا میگویند، این واکسنها خطری برای خردسالان نداشتهاند، هرچند هنوز اطلاعات مربوط به واکسنهای خود را در اختیار ناظران خارجی قرار ندادهاند. به گزارش یورونیوز، کوبا اعلام کرده که روز گذشته از سازمان جهانی بهداشت درخواست تایید واکسنهای خود را کرده است.
این کشور برای نوجوانان ۱۱ تا ۱۸ساله خود، همچون بزرگسالان، ۲دز واکسن سوبرانا۲ و یک دز تکمیلی واکسن سوبرانا پلاس تزریق میکند. این در حالی است که یک مقام انستیتو پاستور ایران گفته قرار است یک واکسن تولید مشترک ایران و کوبا، به نام «پاستوکووک»، به افراد ۶ تا ۱۸سال تزریق شود. گفته میشود پاستوکووک همان واکسن سوبرانا۲ کوباست. آمیتیس رمضانی، مدیر گروه تحقیقات بالینی انستیتو پاستور، گفته است که آزمایشهای این واکسن روی افراد ۲ تا ۱۸سال در کوبا عوارضی «بسیار محدود و بیشتر موضعی» داشته است.
ارسال نظر