موقعیت فعلی شما : خانه/اجتماعی و حوادث
221423
۲۵ بهمن ۱۳۹۹

قربانیانِ کوچک فقر؛ نیازمند حمایت مسئولان

زندگی برای کودکان خیابانی ملغمه‌ای از فقر به همراه اجبار و طمع خانواده تا نفس کشیدن در میانه دود، سرما و فرار از دست ماموران شهرداری و بهزیستی است.

به گزارش کودک پرس ،در شیوع اپیدمی کرونا همچون بسیاری از بحران‌ها افراد متعدد در معرض آسیب بوده و در این شرایط برخی از گروه‌های اجتماعی نیازمند حمایت ویژه هستند، چون به دلیل انتقال این ویروس در صورت  بی‌توجهی به وضعیت موجود چالش‌های متعدد بروز می‌کند اما کودکان کار و خیابان امکان دسترسی به این نوع خدمات را ندارند.

کودکان کار اغلب بی‌ سرپرست یا بد سرپرست هستند که گاهی توسط افراد سود جو به کار گرفته می‌شوند و یا دارای والدینی بوده که مشکلات مالی دارند و از کودکانشان سوءاستفاده مالی می‌کنند.

همچنین مشکلات اقتصادی می‌تواند عامل بسیار تاثیر گذار برای افزایش بی‌ رویه آمار کودکان کار باشد، چرا که باید به‌ خاطر داشت که کودکان کار تنها در سطح شهرها نیستند، بلکه می‌توان آن را در روستا‌ها نیز مشاهده کرد‌‌.

کودکان کار می‌توانند عاملی برای افزایش آسیب‌های اجتماعی باشند؛ هرچند در این فرصت باید متذکر شد که خیابان بدترین جا برای کودکان است، چراکه با انواع مشکلات اجتماعی مانند دزدی، اعتیاد آشنا می‌شوند و نسبت به دیگران آسیب‌ پذیر‌تر خواهند بود که این خود در آینده زمینه‌ ساز بروز مشکلات جدی‌تر برای آن ها خواهد شد.

بدیهی است کودکان کار نه‌ تنها باعث ایجاد چهره‌ای نامناسب در شهر‌ها می‌شوند، به‌گونه‌ ای که جامعه‌شناسان معتقدند که افزایش کودکان کار در هر جامعه، خود می‌تواند باعث به خطر افتادن سلامت جامعه و افزایش فشارهای اقتصادی و مشکلات اجتماعی شود.

ایرانشهر یکی از شهرستان های پهناور استان سیستان و بلوچستان است که این منطقه از مشکلات مختلف در زمینه فرهنگی، اقتصادی رنج می برد و یکی از عمده مشکلات این حوزه وجود آمار بالا کودکان کار می باشد.

کودکان کار چشم انتظار حمایت دولت

محمد نصرپور یکی از کودکان کار در شهرستان ایرانشهر در گفت و گو با خبرنگار ما بیان کرد: من همیشه برای تامین خرجی زندگی خانواده ام دچار مشکل می شوم و اکنون پدرم بر اثر بیماری فوت کرده و مادرم هم بیمار است و برادرم در زندان به سر می برد.

وی افزود: به خاطر تامین کرایه خانه و خوراک برادر و خواهرانم مجبور به دستفروشی هستم و یکی از مشکلات سر راه کار من، سخت گیری ماموران شهرداری است.

این کودک کار عنوان کرد: در این وضعیت کرونا از مسئولین می خواهم حمایت خود را از کودکان کار دریغ نکنند و آنان باید حامی و پشتیبان این قشر ضعیف جامعه باشند.

لزوم ورود نهادهای حمایتی به معضل رشد چشمگیر تعداد کودکان کار

در این راستا ابراهیم نرماشیری، رئیس اداره بهزیستی ایرانشهر در گفت و گو با خبرنگار ما بیان کرد: در وهله اول یکی از عمده وظایف همکاران در اورژانس اجتماعی شناسایی کودکان کار در سطح شهرستان بوده و در گام بعدی برای آنان پرونده تشکیل می دهند.

وی افزود: هدف اصلی اورژانس اجتماعی اداره بهزیستی شهرستان ایرانشهر، توانمند کردن کودکان کار و آموزش دادن به آنان زمینه ایجاد اشتغال بوده است.

این مقام مسئول اضافه کرد: جمع آوری کودکان کار در سطح این منطقه با توجه به جمعیت آنان کار دشواری نیست و مسئله ای که مهم است بحث ساماندهی کاری و شغلی این قشر بوده که توسط اورژانس اجتماعی انجام می شود.

وی عنوان کرد: ایجاد اشتغال برای کودکان کار دارای زیر سن قانونی درست نیست و این امر موجبات آسیب پذیری آنان را دو چندان می کند.

نرماشیری تصریح کرد: برخی از کودکان کار دارای خانواده نیازمند می باشند که از وضعیت اقتصادی نامطلوبی برخوردار می باشند؛ در همین راستا باید خانواده های آنان مورد حمایت قرار بگیرند.

نرماشیری با بیان این که سیاست اصلی سازمان بهزیستی ایجاد اشتغال برای خانواده های کودکان کار می باشد، تصریح کرد: برخی از این افراد به دلیل اعتیاد داشتن از خانه طرد شدند که هدف ما و دانشگاه علوم پزشکی در ایرانشهر بازگشت آنان به کانون خانواده بعد از به دست آوردن سلامتی بوده است.

وی خاطر نشان کرد: برخی از کودکان کار هم به دلایل مختلف ترک تحصیل کردند که هدف اصلی اداره بهزیستی بازگشت آنان به مدرسه با پرداخت کمک هزینه مالی است.

یک نسخه اساسی برای حل مشکل کودکان کار وجود ندارد

در ادامه امین اکبرزاده، کارشناس اقتصادی در گفت و گو با خبرنگار ما بیان کرد: مسئله کودکان کار یک بعدی نبوده و مسئله‌ای است که باید موارد اقتصادی، فرهنگی و تربیتی با هم مورد توجه قرار بگیرند و قانون کار درباره این افراد می گوید کودک زیر سن ۱۵ سال نباید وارد بازار کار شود اما هر فردی از سن ۱۸ سالگی بدون محدودیت می تواند مشغول به کار شود.

این کارشناس اقتصادی اضافه کرد: مسئله اعتیاد یکی از جمله مواردی بوده که سبب افزایش آمار کودکان کار می شود و جلوی این مورد به راحتی گرفته نمی شود یا این که کامل هم از بین نمی رود و نمی توان یک نسخه اساسی برای این گونه افراد پیچید، چرا که یکی از آنان ممکن است دارای پدر و مادر ناتوان بوده و یا شاید فاقد والدین باشند و بسیاری از موارد دیگر که می تواند دلیلی بر انجام کارهای خیابانی این اشخاص باشد.

وی ادامه داد: اگر کودکان کار در خیابان ها به حال خود رها شوند بیش ترین آسیب های اجتماعی را متحمل می شوند که برای جلوگیری از پیش آمدن این گونه موارد پدر و مادر آنان باید تحت حمایت و پشتیبانی موسسه یا ارگان دولتی قرار بگیرند و به آنان در ایجاد مشاغل خانگی کمک شود.

این کارشناس اقتصادی تصریح کرد: با توجه به این که اکنون در سال جهش تولید قرار داریم، یکی از راهکارهای پیش رو این است که دولتمردان با ارائه یکسری وام کم درصد و تجهیزات جهت ایجاد اشتغال خانگی در راستای کارآفرینی برای کودکان کار و خانواده هایشان به ایجاد کسب و کار و درآمد به آنان کمک شایانی داشته باشد.

وی در ادامه، تصریح کرد: مسئولین در راستای ایجاد بازار و فروش محصولات تولیدی توسط کودکان کار و خانواده های آنان می توانند جلوی پیش آمدن بسیاری از مشکلات اجتماعی را بگیرند.

این کارشناس اقتصادی خاطر نشان کرد: بسیاری از قشر کودکان کار برخی فاقد پدر و مادر بوده و ممکن است اعتیاد و در گیری های شدید فقری داشته باشند، در این زمینه ارگان های دولتی، اداره بهزیستی، کمیته امداد امام خمینی(ره) و انجمن های مددجویان باید تحت حمایت کارگاه هایی تحت آموزش، تربیت، عوامل نشاط برای آنان تشکیل دهند و بعد از کسب مهارت کم کم این افراد را در راستای ایجاد اشتغال و عدم حضور در خیابان ها تحت نظر و مراقبت قرار دهند.

به اشتراک بگذارید :

ارسال نظر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

نظر:
نام:
ایمیل:

این سایت از اکیسمت برای کاهش هرزنامه استفاده می کند. بیاموزید که چگونه اطلاعات دیدگاه های شما پردازش می‌شوند.