تغذیه کودک با شیشه شیر در سالهای ابتدایی زندگی، نقش مهمی در رشد جسمی و ذهنی او دارد. کودکانی که از پستان مادر تغذیه میکنند، معمولا میلی به خوردن شیر از بطری ندارند.
به گزارش کودک پرس ، تغذیه کودک با شیشه شیر در سالهای ابتدایی زندگی، نقش مهمی در رشد جسمی و ذهنی او دارد. کودکانی که از پستان مادر تغذیه میکنند، معمولا میلی به خوردن شیر از بطری ندارند. نشانههایی که کودک از خوردن شیر با بطری امتناع میکند، عبارتند از:
– زمانی که شیشه شیر را برای تغذیه به او نزدیک میکنید یا او را در موقعیت شیر خوردن با بطری قرار میدهید، شروع به گریه میکند.
– به طور مداوم سرش را برای رد کردن بطری میچرخاند و تکان میدهد
– به خواب رفتن هنگام تغذیه
– مقدار زیادی شیر از دو طرف دهان او سرازیر میشود و از بلعیدن آن امتناع میکند
– دهان خود را هنگام ورود بطری شیر، باز نمیکند
– سرفه کردن و بیرون ریختن شیر
– پرتاپ شیر به بیرون
– مکیدن مقداری شیر و امتناع از خوردن بیشتر آن
– سریعتر یا کندتر از حالت معمول، شیر میخورد
– تغذیه کودک کمتر میزان معمول است
تغذیه کودک با شیشه شیر و دلایل امتناع او:
دلایل مختلفی برای امتناع کودک از خوردن شیر با بطری وجود دارد. خبر خوب اینکه دلیل این رفتارها طبیعی است و با کمی دقت و مشاهده متوجه سرنخهای حیاتی در رابطه با کودک خواهیم شد.
برداشت اشتباه درباره گرسنگی کودک:
یکی از مشکلات مادرانی که به تازگی بچهدار شدهاند، سوتعبیر درباره گرسنگی نوزادان است. نوزادان، معمولا به دلایلی غیر از گرسنگی تمایل بسیاری به مکیدن انگشت یا اشیا دارند. کودکان به دلایلی مانند اضطراب، خستگی و کلافگی شروع به خوردن انگشت میکنند و مادرها به اشتباه فکر میکنند که فرزند آنها گرسنه است. تنها کاری که باید انجام دهید این است که در این مواقع شتابزده عمل نکنید و کودک را مجبور به خوردن شیر نکنید. بگذارید کودک نشانههای بیشتری از گرسنگی نشان دهد.
تفسیر نادرست در محاسبه میزان شیر:
یکی دیگر از مشکلات، محاسبه اشتباه میزان شیر مادر یا شیر خشک در مقایسه با نیاز کودک به تغذیه است. گاهی اوقات مادران بر اساس نظر کارشناسان یا حدس و گمان میزان نیاز روزانه کودک را به شیر را محاسبه میکنند. همچنین متخصصان هم گاهی در محاسبه میزان شیر مورد نیاز کودک بر اساس تغییرات رشدی او اشتباه میکنند. اگر کودک به اندازه کافی شیر دریافت کند و گرسنه نباشد از دریافت شیر اضافی امتناع میکند. پیشنهادهای تغذیهای متخصصان از یک نوزاد تا نوزاد دیگر متفاوت است. بعضی از کودکان کمتر و بعضی بیشتر غذا میخورند. سعی کنید که کودک سرنخهای بیشتری از گرسنگی را به شما دهد.
کودک مضطرب:
انسانها ذاتا موجودات کنجکاوی هستند. این کنجکاوی چهار ماه پس از تولد خود را نشان میدهد. کنجکاوی او باعث میشود که او به تمام اشیای اطراف خود توجه کند. بازی کردن، حیوانات خانگی، موسیقی و فیلمهای تلویزیونی حواس کودک را پرت میکند و باعث بروز مشکل در تغذیه کودک با شیشه شیر خشک میشود.
الگوی تغذیهای کودک:
همانند سایر پستانداران، انسانها هم انواع عادتهای غذایی، الگوهای رفتاری و جنبههای شخصیت فردی خود را به مرور آشکار میکنند. بعضی از کودکان تمایل دارند که در یک وعده، مقدار زیادی غذا بخورند و بعضی تمایل دارند که مقدار کمی غذا در یک وعده، اما به دفعات در طول روز میل کنند. اگر کودک از خوردن شیر با بطری امتناع میکند، شاید شما به درستی الگوهای غذایی کودک را درک نکردهاید. در حالت ایدهآل باید به الگوهای غذایی کودک احترام گذاشت. اما در صورت لزوم، به تدریج و با آرامش، میتوانید این عادات را تغییر دهید. برای حل این مشکل، کودک را تشویق کنید که غذای مورد نیاز برای ۴۰ دقیقه را مصرف کند، اما با توجه به الگوهای فردی او را مجبور به این کار نکنید. راه حل دیگر این است که فاصله بین مصرف وعدهها بیشتر کنید. همچنین سعی کنید با کودک وقت بیشتر بگذرانید و با او بازی کنید.
تغذیه کودک با شیشه شیر؛ ناسازگاری رفتاری یا حساسیت:
بعضی از کودکان ممکن است نسبت به پروتئین موجود در شیر یا به طور کلی نسبت به تمام شیر خشکها حساسیت داشته باشند. عوامل متعددی باعث ناسازگاریهای غذایی یا مشکلات جسمی، دهانی یا رفلاکس میشود. خوشبختانه اکثر این ناسازگاریها بیشتر از اینکه دلایل پزشکی یا جسمی داشته باشد به مشکلات رفتاری مربوط میشود.
تغذیه شبانه:
اکثر نوزادان نیاز به تغذیه در طول شب دارند. در صورتی که کودک شما به سن ۶ ماهگی رسیده است، از تغذیه او با شیر در شبها اجتناب کنید. تغذیه با شیر مادر در شبها بیشتر از شش ماه ممکن است یکی از دلایلی باشد که کودک از خوردن شیر با بطری اجتناب میکند. تغذیه با شیر در طول شب به کودک، آسیبی نمیرساند؛ اما با توجه به اینکه در بیست و چهار ساعت کودک باید مقدار معینی شیر دریافت کند، شیر خوردن اضافی کودک در طول شب باعث میشود که او در طول روز میلی به خوردن شیر از بطری نداشته باشد. سعی کنید بعد از شش ماهگی در طول شب به کودک شیر ندهید.
غذاهای جامد:
معمولا کودکان بعد از شش ماهگی به دلیل خوردن غذاهای جامد، تمایلی به تغذیه با شیر ندارند. سعی کنید به کودکان کمتر از شش ماه غذای جامد ندهید، چون در این صورت اشتهایشان را به خوردن شیر از دست میدهند.
مشکل در تغییر عادت کودک:
اگر کودک شما بیشتر از سه ماه با شیر مادر تغذیه کرده باشد، به احتمال زیاد روی خوش به تغذیه با بطری نشان نمیدهد. علت این مسئله میتواند در روش مختلف تغذیه از پستان مادر و بطری شیر یا طعم متفاوت شیر مادر و شیر خشک باشد. سادهترین راه حل این است که مادر از شیر خود در بطری بریزد. اگر کودک قبول نکرد، سر شیشه شیرهای مختلف را امتحان کنید.
بطری شیر نامناسب:
شیشه شیر باید به گونهای باشد که مایع با فشار طبیعی و به آرامی از آن جاری شود. زمانی که به کودک از طریق بطری، شیر میدهیم در ازای هر بار خروج شیر، یک فضای خالی در شیشه ایجاد خواهد شد که مجددا باید با هوا پر شود. اگر به دلیل نامناسب بودن شیشه شیر، میزان هوای ورودی به داخل بیش از اندازه باشد، شیر دادن به کودک سخت خواهد شد. همین باعث میشود که کودک از مک زدنهای مکرر خسته شود و بخوابد یا دست از تلاش بر دارد. در بعضی بطریها هوا فقط از سر شیشه شیر یا سرپیچ بطری میرود. اگر سر شیشه شیر، محکم بسته باشد، تخلیه هوا به درستی انجام نمیشود.
تغذیه کودک با شیشه شیر و راههای تشویق او:
اگر تمام راهها را برای تشویق خوردن شیر از بطری امتحان کردهاید و نتیجه نگرفتهاید، این راهها را حتما امتحان کنید.
ایجاد فضای آرام:
گاهی اوقات ممکن است کودکان به دلایل نامعلومی ناآرام شود. کودکان معمولا بسیار حساس هستند و میتوانند استرسها را در والدین تشخیص دهند. برای تغذیه کودک با شیشه شیر سعی کنید آرامش خود را حفظ کنید.
اجازه دهید کودک کمی بیشتر گرسنه باشد:
اگر کودکان گرسنه نباشد، تمایلی به خوردن غذا نشان نمیدهند. البته گرسنگی بیش از حد به کودک آسیب میرساند. برای تغذیه کودک با شیشه شیر سعی کنید فاصله بین وعدههای غذایی را افزایش دهید و اجازه دهید که کودک کمی بیشتر گرسنه باشد.
فرد دیگری غیر از مادر، به کودک شیر دهد:
کودکانی که در مرحله انتقال از تغذیه با شیر مادر به بطری هستند، معمولا دوست ندارند که مادرشان از بطری به آنها شیر دهد، بهتر است این کار را به شخص دیگری بسپارید.
موقعیت مناسب برای تغذیه کودک با شیشه شیر:
برای تغذیه کودک با شیشه شیر اگر او را در وضعیت مناسبی قرار ندهید، ممکن است از تغذیه با بطری امتناع کند. کودک را طوری قرار دهید که سر او در راستای بدنش قرار بگیرد.
منبع: پارسینه
ارسال نظر